google-site-verification: googlefa84656fa69603df.html
top of page

Zendmasten

ze staan nu overal

Is het nodig te verhuizen als je vlak bij een zendmast woont? In veel gevallen zijn praktische maatregelen te nemen om straling in huis te verminderen. Als eerste stap . . . meten is weten.

In praktijk verschilt bijvoorbeeld de hoeveelheid straling per verdieping: op de zolderverdieping komt vaak meer straling binnen dan op de tussen- of benedenverdieping. En afhankelijk van waar de zendmast staat is de stralingsbelasting aan de ene kant van het huis hoger dan aan de andere kant. Het kan schelen als je niet op zolder slaapt maar een verdieping lager aan de stralingsarme kant van het huis. En als een zendmast bovenop jouw appartementencomplex staat kan het zomaar zijn dat bij de overburen meer straling te meten is dan bij jou ivm het paraplu-effect van zendmasten.

In samenwerking met een stralings- of woonbioloog kun gemeten worden van de hoeveel straling er daadwerkelijk je huis binnenkomt en de meest gunstige slaap-, werk- of rustplek in huis bepalen. 


In extreme gevallen kan verhuizen wel de beste optie zijn, bijvoorbeeld omdat je daadwerkelijk last krijgt van straling van de zendmast. Of als de aanwezigheid van de zendmast je algeheel gevoel van welbevinden dusdanig aantast dat je je zorgen maakt of er angstig van wordt. In het laatste geval kun je er zelfs ziek van worden (nocebo-effect).


Ook omgaan met de zendmastkwestie is dus een delicate kwestie. Er is teveel informatie die aanleiding geeft tot ongerustheid en die maakt dat we het ons voor de gezondheid van onze kinderen niet kunnen permitteren om struisvogelpolitiek toe te passen. Aan de andere kant, als mensen té bang gemaakt worden voor een zendmast kan dat een net zo ziekmakend effect hebben als de aanwezigheid van een zendmast zelf. 

Zendmasten

Er staan nu rond de 45.000 zendmasten alleen in Nederland, dat klinkt als veel te veel voor deze land, en dat is zo. Dit komt omdat elke provider wil niet alleen volledig dekking door het hele land maar moet dat ook voor elke zender type (GSM, UMTS, 3G, 4G en nu ook IoT). Deze zendmasten staan niet meer alleen langs de snelweg of bij de sportvelden maar zijn nu ook te vinden op appartementen, kantoren, de kerktoren, hotels, scholen, verzorgings-tehuizen en ook op de ziekenhuizen!  

Op welke afstand is het veilig om te wonen bij een zendmast.? Tot een paar jaar geleden was het verstandig om een afstand van 500 meter van een zendmast af te wonen. Maar met het opvoeren van de sterkte, data transfer en hoeveelheid zenders per mast zijn alle zendmasten steeds meer problematisch. Wij laten het allemaal een beetje uit de hand lopen. De 4G en IoT zenders worden nu ook vaak geplaatst op korte masten boven allerlei gebouwen met een steeds toenemende dichtheid.

Het is nu echt nodig om metingen te laten doen bij ieder woning om te weten wat er afspeelt en maatregelen te nemen.

bottom of page