google-site-verification: googlefa84656fa69603df.html
top of page

Wat kun je

zelf doen ?

We leven in een tijd waarin stress handoverhand toeneemt. Via smartphones en tablets staan we bijna 24/7 in contact met onze werk, familie, vrienden en kennissen en hebben we steeds meer moeite onze momenten van rust te creëren. Dan is het heerlijk als je thuis een oase van rust kunt ervaren waarin je volledig kunt opladen en ontstressen.

De meest grondige aanpak is een eVit Home meting door een woonbioloog (Gary) te laten doen, zeker als je klachten of vermoeden van een relatie tot je klachten hebt betreffende je woning of werkplek. . . . voor meer over straling meten


Het gezondheidsgeheim van de 21ste eeuw - bewust omgaan met straling! 
Gelukkig kun je zelf al een hoop zaken aanpakken en indien gewenst daarna laten checken wat het effect is.

De volgende tips komen direct van de Stralingsbioloog en zijn eenvoudig en direct toepasbaar. 


Mobiele telefoon
In vergelijking met de oudere gsm-telefoons zijn de moderne Smartphones technisch gunstiger qua straling sterkte. Maar wij zitten veel langer aan deze nieuwe telefoons en gebruiken ze voor veel meer functies! 
Probeer daarom je telefoon minder te gebruiken, voor alle functies….
Verder advies:

  • geen mobiele telefoons in de slaapkamer

  • gebruik tijdens bellen zoveel mogelijk de speakerfunctie liefst liggend op tafel

  • draag je smartphone niet op je lichaam maar bij voorkeur in je tas

  • Hoe minder standby hoe beter dus vaker op vliegtuigstand

  • opladen van je telefoon op een plek waar je niet zit of slaapt

  • onderweg in de auto op vliegtuigstand 

WiFi, Computer en tablet
Een echt ‘slim’ ingerichte woning heeft geen WiFi nodig. De moderne Wifi router straalt 24 uur per dag, vaker met meerdere frequenties tegelijk, met een steeds sterker signaal, Daarnaast is het gebruik van WiFi repeater op elke etage, vlak bij de slaapkamers, eerder regel dan uitzondering.
Als eerste stap,  probeer alles/ zoveel mogelijk op een LAN-kabel vanaf de router aan te sluiten. Met de meeste computers en laptops is dit nog mogelijk en met tablets is het nu vaker mogelijk om een speciale LAN-kabel te kopen om deze zonder WiFi te kunnen gebruiken. 

Vergeet dan niet om de WiFi uit te zetten op de router zelf, bij vele nieuwe routers kan dit alleen nog via het internet gedaan worden. Als je toch gehecht bent aan de WiFi  zet deze dan in ieder geval s’nachts uit! 
Voor de zekerheid en gemak maak gebruik  van een tijdklok. 
Nog beter is de WiFi alleen aan zetten als je het nodig hebt en de rest van de tijd deze uitgeschakeld te laten.


IoT (Internet of Things) en “slimme” apparaten
De industrie laat ons via commercials denken dat het handig en slim is om apparaten draadloos met elkaar te verbinden.
Zo wordt er, zonder over na te denken, WiFi, Bluetooth, 4G en andere draadloos zenders in allerlei apparatuur verwerkt.  En vinden wij het nu zelfs gewoon om computers, tablets en printers draadloos te verbinden. De opmars om ook de TV, speelcomputer, geluidsysteem, babyfoon, beveiligingssysteem, verlichting en verwarming met één druk op de knop te bedienen is ook gaande.
Dit valt allemaal onder de nieuwe noemer “ Internet of Things “ waarbij apparatuur voorzien wordt van een draadloze zender in veel van de gewone huishoudelijke apparatuur.  Denk aan zonnepanelen met een omvormer, sport- en gezondheid apparatuur, slimme meters, industriële machines (ventilatie, warmtepompen etc)
De beste aanpak hiervoor is te zorgen dat tijdens de inkoop van deze apparatuur dat er duidelijk gevraagd wordt dat het apparaat geen zenders ingebouwd heeft en als dit zo is dat deze zenders uitgezet kunnen worden. Soms is het belangrijk om twee keer te vragen omdat de verkopers vaak zelf niet weten wat wel of wat niet zendt.  Of doen alsof het er niet in zit als ze voelen dat je het anders niet zullen kopen. 

De ontwikkeling gaat maar door! In termen van Z-wave en WiGig wordt er steeds meer mogelijk gemaakt, ook prijstechnisch om je gehele huis in de draadloos domotica* te zetten. Klinkt heel aantrekkelijk om alles met alles te verbinden en makkelijk te bedienen maar de hoeveelheid straling gaat ook flink omhoog. Z-wave is een van de meer populair systemen en WiGig is het vervanger van de WiFi met een systeem die werkt op de toekomstige 5G gigaHz frequenties. 
 

* Domotica (ook wel huisautomatisering of smart homes genoemd) is het toepassen van elektronica en huisnetwerken ten behoeve van de automatisering van processen in en om de woning. Het woord "domotica" is een samentrekking van domus (huis in het Latijn) en het achtervoegsel -tica dat lijkt te duiden op 'toegepaste wetenschap'. Men komt het achtervoegsel ook tegen in de hedendaagse begrippen informatica, telematica en robotica.

Straling verminderen

Draadloze huistelefoon/ DECT
Dit is de DECT telefoon (Digital Enhanced Cordless Telecommunications). Een van de oudste draadloze technieken in ons huis. Meer dan 30 jaar geleden begonnen wij massaal de bedrade telefoon te vervangen met de DECT, gewoon voor het gemak. Omdat het basisstation van de Dect telefoon 24/7 uitzendt/straalt heeft dit apparaat vele mensen onbewust als eerste electro-gevoelig gemaakt. 
Nu dat bijna iedereen in huis met zijn eigen smartphone belt, wordt de DECT huistelefoon bijna helemaal niet meer gebruikt  . . . maar blijft in veel huishoudens gewoon in de hoek van de kamer zenden. Dus als je toch de vaste lijn wilt behouden doe dan gewoon een “ouderwetse” draadtelefoon en breng de DECT naar de recycling. 
O als je niet zonder dat draadloos gemak kan? Vervang dan je oude DECT voor een Dect Eco + telefoon. Met de Eco + straalt de telefoon alleen als er gebeld wordt. Zorg er dan wel voor  dat je de Eco + modus in het telefoon menu activeert!


Babyfoon
Dit apparaat krijgt een eigen melding omdat het echt onbegrijpelijk is dat deze dingen nog te koop zijn. De hoeveelheid straling van de babyfoon, ook de Eco varianten is heel hoog!
Baby’s zijn het meest kwetsbaar als het om hoogfrequente straling gaat! (zie hierboven).
Vaak gebruiken deze babyfoons ook nog de oude Dect technologie! 
Gebruik desgewenst alleen een babyfoon met en draad of laat de baby in je eigen slaapkamer slapen.


Persoonlijk alarmsysteem voor ouderen
Tegenstrijdig voelt het wel…..we willen juist dat onze bejaarde ouders zich veilig voelen en dat we eenvoudig kunnen achterhalen waar ze zijn en dat het goed met ze gaat. Echter is het juist deze groep die kwetsbaar is voor de effecten van straling! 
Vaak wordt het alarmsysteem via een koord om de hals of pols gedragen de GPS techniek toegepast in combinatie met een mobiele telefoonzender.


Slimme meter
De slimme meter hangt inmiddels door heel Nederland in iedere meterkast. 
Dit is een actie van de energieleveranciers om de meetgegevens van elektra en gas verbruik makkelijk en zonder aan de deur te kloppen bij ieder huishouden, betrouwbaar te krijgen voor het opmaken van de energierekening. Dit gaat via EM-straling en meestal met gebruik van een gsm-zendmast  en daarmee kan de straling belasting verergeren. In principe worden deze gegevens één keer per 6 weken verstuurd, dus een minimaal aan straling.  Maar als jij zelf besluit om aan het werk te gaan met energiezuinigheid en dit via de energieleverancier app doet of bv via “Toon” aan de muur dan stellen zij de slimme meter in om meerdere keren per dag te zenden. 
Mocht je nog geen slimme meter geplaatst hebben gekregen dan kun je er ook voor kiezen deze te weigeren. 
Als het al wel geïnstalleerd is ga dan niet in op de acties om je energie verbruik in grafieken te zetten anders gaat de slimme meter echt aan het werk als stralingsbron. Via de websites van de meeste leveranciers kun je vragen om de slimme meter anders in te stellen of zelfs uit te zetten.   


Draadloze speaker boxes en geluidsystemen 
De meeste van de nieuwe geluidssystemen in huis werken met de WiFi en blijven continue zenden, ook als het op stand-by is. Dit veroorzaakt een extra wifisignaal van elke speaker box. Deze boxjes moet je echt niet in de slaapkamer hebben. Het beste is om een bedraad speaker box systeem te gebruiken of apparatuur met ingebouwde speakers.
De “stand alone” boxjes voor gebruik met je smartphone of tablet werken ook met Wifi of Bluetooth en stralen dus continue als je muziek afspeelt. 


Smart TV
De nieuwste TV’s hebben allerlei mogelijkheden om interactief met je andere gadgets te zijn (smartphone, tablet, laptop) De smat TV heeft daartoe een eigen WiFi zender 
Deze zendt 24/7 ook als de TV op stand-by stand staat. Dit geld ook voor de Horizon box, deze heeft vaak twee zenders op verschillende frequenties. Voor alle Apple TV (en apparatuur) geldt dat zij een zeer sterke zender hebben.

 

Magnetische en elektrische velden

Voor alles over magnetische en elektrische velden kun je lezen op de volgende pagina lees verder . . . 

bottom of page